آنچه در این مطلب میخواند
وردپرس پیشرو ترین ابزار ایجاد وب سایت در سراسر جهان می باشد که نزدیک به نیمی از وب سایت های آنلاین را تامین کرده است . وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای ( CMS ) متن باز می باشد که به نوعی برای طراحی انواع سایت مناسب و استفاده از آن آسان می باشد که می توان آن را یک انتخاب ایده آل برای راه اندازی یک کسب و کار آنلاین برای تمام سطوح معرفی کرد .
وردپرس چیست؟ وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و متن باز است که به هر کسی اجازه میدهد وبسایتها را به راحتی ایجاد و مدیریت کند. نرم افزار وردپرس با شروع به عنوان یک پلت فرم وبلاگ نویسی، برای کمک به کاربران در ساخت سایت های مختلف، از وبلاگ ها و نمونه کارها گرفته تا فروشگاه های تجارت الکترونیک، تکامل یافته است.
ما در این مقاله که از سلسله مقالات آموزش وردپرس می باشد قرار است به شما در درک بهتر وردپرس کمک کنیم ، با موضوع وردپرس چیست و تاریخچه آن و همچنین مزایا و معایب آن آشنا می شوید و در انتها به شما می گوییم که وردپرس را از کجا باید دانلود و استفاده کرد .
وردپرس چیست ؟
وردپرس یک نرم افزار تحت وب می باشد که با زبان PHP برنامه نویسی شده است . همچنین از پایگاه داده MySql برای جداول دیتابیس خود استفاده می کند . به ساختاری که وردپرس پیاده سازی شده است یک سیستم مدیریت محتوا یا همان Content Management System گفته می شود که خلاصه آن CMS می باشد . استفاده از وردپرس کاملا رایگان می باشد و کدهای آن به صورت عمومی منتشر شده است ( Open Source ) تا هر توسعه دهنده ای بتواند به راحتی کدها را بررسی و سایت وردپرسی خود را توسعه دهد . سیستم مدیریت محتوای وردپرس یکی از محبوب ترین سایت سازها در جهان می باشد که بیش از ۴۳ درصد از وب سایت های فعال در دنیا از این سیستم استفاده می کنند .
تاریخچه وردپرس
تاریخچه وردپرس از سال ۲۰۰۳ شروع می شود ، زمانی که دو توسعه دهنده به نام های Matt Mullenweg و Mike تصمیم به ساخت یک پلتفرم جدید اما حرفه ای برای وبلاگ نویسی را شروع کردند و پس از مدتی وقفه در ژانویه سال ۲۰۰۴ اولین نسخه از وردپرس خود را که به نام WORDPRESS 1.0 بود منتشر کردند . ظاهر و نوع کدنویسی نسخه ۱.۰ وردپرس بسیار متفاوت با آن چیزی است که امروزه در وردپرس مشاهده می کنید . با این حال بسیاری از ویژگی های کلی که این سایت ساز امروزه به خود می بینید از پایه و اساس نسخه اولیه وردپرس می باشد ، مواردی همچون نصب آسان ، سهولت در استفاده ، مدیریت پست ها و مطالب و …
چرا وردپرس را انتخاب کنیم ؟
وردپرس دارای ویژگیهای بسیاری است که آن را به یک گزینه محبوب برای ایجاد وبسایتها تبدیل کرده است. برخی از ویژگیهای مهم وردپرس عبارتاند از:
- رایگان بودن : وردپرس یک CMS کدباز می باشد که به رایگان می توانید آن را دانلود و نصب کنید .
- راحتی نصب : در کوتاه ترین زمان و تنها با چند کلیک سایت خود را با وردپرس نصب کنید .
- سادگی استفاده : وردپرس دارای یک رابط کاربری ساده و بصری است که استفاده از آن را برای افراد مبتدی نیز آسان میکند.
- انعطافپذیری : وردپرس بسیار انعطافپذیر است و میتوان آن را برای ایجاد انواع مختلف وبسایتها استفاده کرد.
- امنیت : وردپرس دارای یک تیم توسعه فعال است که بهطور مداوم در حال بهروزرسانی و بهبود امنیت آن است.
- امکانات گسترده : وردپرس دارای طیف گستردهای از امکانات و افزونهها است که میتوان از آنها برای گسترش قابلیتهای وبسایت استفاده کرد.
- انعطاف پذیری در توسعه : وردپرس دارای مستندات قوی و عمومی می باشد که شما با کمی دانش زبان های PHP و MySql می توانید کدهای مختلف آن را توسعه دهید .
- مالکیت کامل سایت : برعکس سایت سازهای مختلف موجود در اینترنت مثل Wix یا سایت سازهای داخلی ، شما با دانلود و نصب وردپرس بروی هاست خود مالکیت ۱۰۰ درصد آن را دارید .
- سئو دوستانه : وردپرس زمینه محکمی برای بهینه سازی موتورهای جستجو ارائه می دهد . حتی سایتهایی که با وردپرس پیاده سازی نمی شوند برای رشد سایت خود در موتورهای جستجو برای بخش بلاگ سایت خود از وردپرس استفاده می کنند .
- انجمن های فعال : با میلیون ها نفر که در سرتاسر جهان از این سیستم استفاده می کنند می توانید منابع آنلاین زیادی برای راه حل های مختلف در وردپرس بدست آورید .
- چند زبانه بودن : وردپرس بیش از ۷۰ زبان زنده دنیا را پشتیبانی میکند از جمله زبان فارسی . پس نگران کار کردن با محیط وردپرس نباشید چرا که به زبان فارسی همه قسمت ها مشخص می باشد .
معایب وردپرس
در کنار مزایا و ویژگی هایی که در قسمت بالا برای وردپرس توضیح دادیم برخی معایب هم برای این سایت ساز وجود دارد که عبارت اند از :
- در دسترس بودن عمومی : وردپرس و افزونه ها و پوسته های آن به دلیل متن باز بودن آن در دسترس عموم می باشد و هکرها می توانند با بررسی کدها حملات مختلفی را انجام دهند .
- امنیت آن : نرم افزار وردپرس ذاتا امن هست و به محض وجود برخی باگها بروز رسانی هایی برای آن ارائه می شود اما افزونه های مختلفی که بروی این پلتفرم نصب می شود ممکن است کمی امنیت آن را به خطر بی اندازد .
- سرعت پایین : خود وردپرس از سرعت بالایی برخوردار می باشد چه بخش مدیریت و چه بخش جلوی سایت . اما نصب برخی افزونه ها و یا برخی پوسته ها ممکن است باعث دیر بارگزاری شدن سایت شود .
چه سایت هایی را با وردپرس پیاده سازی می کنند ؟
بسیاری از افراد برای پیاده سازی سایت های مختلف می توانند از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده کنند . سایت هایی همچون :
- وبلاگ های شخصی : از زمانی که وردپرس به عنوان یک پلت فرم وبلاگ نویسی شروع به کار کرد، دارای ویژگی های داخلی قدرتمندی برای نوشتن پست های وبلاگ، دسته بندی محتوا و بررسی نظرات است. رابط کاربر پسند همچنین مدیریت نوشته ها، کار با وردپرس را آسان می کند.
- سایت نمونه کارها : فریلنسرها و عکاسان و طراحان می توانند کار خود را با یک سایت وردپرس با استفاده از یک پوسته نمونه کار و یک افزونه گالری به نمایش بگذارند.
- وب سایت های شرکتی و تجاری : وردپرس از ویژگیهای ضروری هر کسبوکاری مانند فرمهای تماس، معرفی خدمات ، معرفی پروژه ها و توصیفات مشتری و … پشتیبانی میکند . وردپرس برای یک وبسایت شرکتی یا کسبوکار کوچک و متوسط بسیار مفید است.
- فروشگاه های آنلاین : افزونههایی مانند WooCommerce میتوانند وردپرس را به یک پلتفرم کامل تجارت الکترونیک و فروشگاهی تبدیل کنند با امکاناتی مانند فهرست محصولات ، سبد خرید و پردازش پرداخت امن و افزونه های جانبی مرتبط .
- سایت های عضویت ویژه : ویژگیهای همچون داخلی مدیریت کاربر ، افزونههای حق تخصصی حق عضویت ، افزونه های مربوط به پرداخت و … می تواند براحتی یک سایت با موضوع حق عضویت را برای شما ایجاد کند .
- وب سایت های خبری : پلتفرم وردپرس در زمینه طراحی سایت خبری و مجله ای بسیار کارآمد می باشد . امکاناتی که در اختیار شما قرار می دهد برای موتورهای جستجو کاملا بهینه می باشد و با افزونه هایی که در اختیار شما قرار می دهد می توانید یک محتوای سئو شده تحویل کاربر دهید .
- سایت فروش دوره های آنلاین : افزونههای سیستم مدیریت یادگیری (LMS) که در وردپرس در اختیار شما قرار می دهد براحتی می توانید یک سایت یکپارچه فروش دوره آنلاین ایجاد کنید .
- وب سایت های اقامتی : با وردپرس می توانید سایت هایی با امکانات کافی برای اجاره هتل ها و اتاق ها به خوبی ایجاد کنید . بسیاری از افزونهها میتوانند از جمله رزرو ، موجودی اتاق ، قیمتگذاری و ارتباطات مهمان و … در وردپرس وجود دارد .
- وب سایت های رویداد : اگر یک رویداد خاصی دارید با وردپرس می توانید سایت مربوط به این رویداد را با توجه به پلاگین های مختلف که در اختیار شما قرار می دهد مثل فروش بلیط، تبلیغ حامیان مالی و ارائه لیست فعالیت ها ، معرفی مکان سمینار و … به خوبی ایجاد کنید و با ادغام رسانه های اجتماعی به اطلاع رسانی رویدادها کمک می کند.
- وب سایت های اگهی و کاریابی : شما می توانید با افزونه ها و امکانات مختلفی که وردپرس در اختیار شما قرار می دهد یک سایت دریافت آگهی و کاریابی ایجاد کنید و از آن کسب درآمد کنید .
تفاوت بین WordPress.com و wordpress.org
اگر عبارت wordpress در گوگل جستجو کنید احتمالا با دو سایت wordpress.org و wordpress.com برخورد می کنید . در اصل این دو وبسایت برای یک شرکت می باشد اما کاربردهای آن متفاوت می باشد . تفاوت بین WordPress.com و wordpress.org در این است که سایت wordpress.com یک پلتفرم تجاری می باشد و تمامی فعالیت های درون این سایت حول محور کسب درآمد می باشد اما سایت wordpress.org یک سایت منبع باز می باشد که به کاربران وردپرس امکان دانلود خود نرم افزار وردپرس و افزونه ها و پوسته های رایگان را می دهد .
شما با ورود به سایت wordpress.com می توانید برای خود یک وبلاگ با وردپرس پیاده سازی کنید و آدرس وبلاگ شما name.wordpress.com می شود و یا اینکه با پرداخت ماهیانه ۵ تا ۱۰ دلار برای خود یک هاست و دامنه به ثبت برسانید و سایت وردپرسی خود را در آن پیاده سازی کنید . به طور کلی سایت wordpress.com یک سایت خدماتی ارائه دهنده هاست و دامنه و طراحی بر پایه وردپرس می باشد .
اما با ورود به سایت wordpress.org شما می توانید به رایگان نرم افزار وردپرس را دانلود و استفاده کنید و همچنین می توانید از افزونه ها و پوسته هایی که در داخل این سایت وجود دارد استفاده کنید . لازم به ذکر است که مخزن بخش افزونه ها و پوسته های پنل داشبورد وردپرس از این وب سایت استفاده می کند .
پس در نتیجه ما برای نصب و استفاده از افزونه ها و پوسته ها به سایت wordpress.org نیاز داریم .
پوسته وردپرس چیست ؟
پوسته ها یا قالب وردپرسی یک تمپلیت از پیش طراحی شده می باشد که کاربران را قادر می سازد که طراحی سایت وردپرسی خود را بدون نیاز به دانش کدنویسی انجام دهند . پوسته های وردپرسی به طور معمول بعد از نصب و فعال سازی به کاربران دسترسی های مختلفی برای تغییر در رنگ ، تصویر ، لوگو و فونت و … می دهد که به راحتی با استفاده از آن تنظیمات می توانید سفارشی سازی مربوط به سایت خود را انجام دهید .
مخزن رسمی وردپرس دارای بیش از ۱۱۰۰۰ هزار قالب آماده رایگان می باشد که می توانید با توجه به نیازهای خود مثل ایجاد سایت بلاگ ، فروشگاهی یا شرکتی یکی از این پوسته ها را دانلود و سفارشی سازی های لازم را بروی آن انجام دهید . همچنین اگر نیاز به یک پوسته حرفه ای تر با تنظیمات بیشتر هستید که متمایز با قالب های رایگان مخزن رسمی باشد سایت تم فارست Theme Forest یکی از قوی ترین مراکز آنلاین ارائه دهنده قالب و افزونه به صورت پولی ( پرداخت دلاری ) می باشد . همچنین در داخل کشور سایت هایی مثل راست چین ،ژاکت ، نوین وردپرس نیز وجود دارند که عمدتا قالبهایی که ارائه می دهند از مارکت theme forest خریداری میکنند و با انجام فارسی سازی بخش ها و راست چین کردن آنها با قیمت به نسب پایین تر در اختیار کاربران قرار می دهند .
در مقالات بعدی به صورت کامل و تصویری به شما نحوه کار با نصب و استفاده از قالب وردپرس را توضیح می دهیم .
افزونه وردپرس چیست ؟
افزونه وردپرس یک بسته ای از کدهای مختلف مرتبط با وردپرس می باشد که می تواند یک ویژگی ، عملکرد یا ادغام جدیدی را به سایت وردپرسی شما اضافه کند . برای مثال شما برای بهبود سئو سایت خود می توانید از بسته ها یا افزونه های رایگانی که در این زمینه در مخزن وردپرس به صورت رایگان وجود دارد نصب و استفاده کنید . یا مثلا برای اضافه کردن امکان فروش فایل یا محصول فیزیکی می توانید از افزونه فروشگاه ساز آن استفاده کنید .
مخزن وردپرس به تنهایی بیش از ۵۹۰۰۰ افزونه رایگان را در خود قرار داده است که بیش از ۹۰ درصد امکانات و ویژگی های مختلف می توان با استفاده از آنها به سایت اضافه کرد . اما اگر نیاز به افزونه های پیشرفته تر و حرفه ای تر دارید می توانید از سایت هایی مثل CodeCanyon که هم خانواده سایت Theme Forest می باشد استفاده کنید که این افزونه ها به صورت پولی و پرداخت دلاری می باشد . همچنین در داخل کشور سایت هایی مثل راست چین ،ژاکت ، نوین وردپرس نیز وجود دارند که عمدتا افزونه های که ارائه می دهند از مارکت CodeCanyon خریداری میکنند و با انجام فارسی سازی بخش ها و راست چین کردن آنها با قیمت به نسب پایین تر در اختیار کاربران قرار می دهند .
در مقالات بعدی به صورت کامل و تصویری به شما نحوه کار با نصب و استفاده از افزونه های وردپرس را توضیح می دهیم .
چگونه از وردپرس استفاده کنیم ؟
نرم افزار وردپرس دارای منابع آنلاین آموزشی متعددی چه فارسی و چه انگلیسی به نسبت سایر سیستم های مدیریت محتوا در اینترنت دارد که همین موضوع باعث می شود شروع کار و استفاده از آن برای کاربران جدید بسیار آسان باشد . به صورت کلی شما اگر بخواهید از وردپرس به صورت آنلاین استفاده کنید یک سری دستورالعمل گام به گام و پیشفرض دارید که عبارت است از :
- برای اینکه به صورت آنلاین سایت شما در دسترس باشد نیاز به خرید و اجاره هاست و دامنه دارید . اینکه هاست چیست و یا دامنه چیست ما در مطالب قبلی به طور کامل به آن پرداخته ایم .
- پس از خرید هاست ، دامنه نیاز است که وردپرس را به صورت رایگان از سایت wordpress.org دانلود و درون هاست خود بارگزاری کنید . ( اینکه وردپرس چطور دانلود و نصب می شود در مقالات بعدی به طور کامل و تصویری به آن می پردازیم . )
- پس از نصب وردپرس و ورود به پنل آن نیاز است که یک قالب برای ظاهر سایت خود نصب و فعال سازی کنید ( قالب رایگان یا پولی با توجه به نوع سایت می توانید انتخاب کنید )
- برای خود افزونه های ضروری و مورد نیاز را از مخزن وردپرس نصب و فعال کنید .
- صفحات مورد نظر خود را با استفاده از ویرایشگر وردپرس پیاده سازی می کنیم .
- چیدمان منوهای سایت وردپرسی خود را ایجاد می کنیم .
- شروع به تولید محتوا در بخش نوشته های وردپرس خود می کنیم .
- در نهایت با یادگیری اطلاعات پایه سئو و بهینه سازی سایت کاری میکنیم که سایت در موتورهای جستجو رشد کند.
در قسمت بالا ما فقط به صورت تیتر وار فرایند نحوه کار با وردپرس را برای شما توضیح دادیم اما نگران انجام کارهای مراحل بالا نباشید . ما در ادامه مبحث آموزش وردپرس تک تک این موارد را به شما توضیح می دهیم تا بتوانید سایت خود را مدیریت کنید.
کسب درآمد از وردپرس
وردپرس به سرعت در حال رشد و پیشرفت می باشد و امروزه امکانات و روش های متعددی برای کسب درآمد با وردپرس از راه اندازی فروشگاه آنلاین تا ساخت یک سایت برای مشتری و یا مشاوره طراحی سایت و … وجود دارد . در این بخش ما به صورت تیتر وار روش های کلی درآمد زایی از وردپرس را برای شما توضیح می دهیم . روش های کسب درامد از وردپرس به شرح ذیل می باشد :
- ساخت سایت وردپرسی برای مشتریان : شما با یادگیری وردپرس چه از لحاظ فنی و کدنویسی و چه از لحاظ طراحی ویژال ، می توانید با راه اندازی یک سایت خدماتی شروع به دریافت پروژه و ساخت سایت وردپرسی برای مشتریان خود کنید . از آنجایی که استفاده از وردپرس آسان می باشد ، به راحتی می توانید به مشتریان خود استفاده از سایت وردپرسی را آموزش دهید که این یک امتیاز ویژه محسوب می شود .
- پشتیبانی و نگهداری از سایت وردپرسی : اغلب صاحبان کسب و کار و سایت های وردپرسی زمانی برای نگهداری وب سایت خود ندارند ، پشتیبانی سایت وردپرس شامل وظایف مهمی مثل بروز رسانی وردپرس و افزونه های ، پشتیبانی گیری ، مباحث امنیت ، سئو و غیره می باشد.
- خدمات سئو سایت وردپرسی : خدمات سئو سایت می تواند برای بسیاری از مشاغل مفید باشد و باعث افزایش ترافیک ارگانیک بیشتری برای سایت شوند . شما در شروع کار با یادگیری وردپرس و در کنار آن یادگیری سئو و تولید محتوا میتوانید خدمات سئو سایت وردپرسی را دریافت کنید .
- توسعه افزونه و قالب وردپرسی : شما می توانید با یادگیری وردپرس و زبان های برنامه نویسی مرتبط با وردپرس مثل PHP و MySql و Html و CSS شروع به ساخت و توسعه انواع پلاگین ها و قالب های مختلف در وردپرس کنید و آنها را در مارکتهای داخلی و خارجی برای فروش قرار دهید تا درامد خوبی داشته باشید .
- مشاوره وردپرس : یکی دیگر از مشاغل بی دردسر اما درآمد زا در وردپرس مشاوره وردپرس می باشد . شما اگر در وردپرس کمی حرفه ای شوید و با انواع افزونه ها و پوسته های وردپرسی آشنا شوید می توانید خدمات مشاوره وردپرس در زمینه انتخاب افزونه و پوسته یا افزایش سرعت و سایر نکات کلیدی را در ازای دریافت حق مشاوره به کارفرمای خود توضیح دهید .
- افزایش امنیت سایت وردپرسی : یکی دیگر از خدمات پشتیبانی وردپرس بحث افزایش امنیت سایت های وردپرسی می باشد که این نوع خدمت می تواند به طور انحصاری نیز انجام شود و از آن کسب درامد داشته باشید .
- تولید محتوا و ادمین سایت : یکی دیگر از شغلهای جذاب در حوزه وردپرس بحث یادگیری تولید محتوا برای سایت های وردپرسی و در کنار آن مدیریت سایت وردپرسی می باشد . شما می توانید با درامد زادیی از تولید محتوا و یا ادمین سایت وردپرسی بودن و پاسخگویی به نظرات و نظرات بر عملکرد سایت در زمینه های مختلف مثل بخش فروشگاه سایت و … کسب درامد داشته باشید .
نتیجه گیری
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان می باشد که کمک می کند شما سایت های مختلف را بدون اینکه درگیر کدنویسی شوید در سریعترین زمان پیاده سازی کنید . سایت های مختلفی مثل بلاگ ، سایت خبری ، سایت نمونه کار ، سایت فروشگاهی ، سایت شرکتی و … را در کوتاه ترین زمان با وردپرس و افزونه ها و پوست های مرتبط با آن می توانید ایجاد کنید .
اگر میخواهید از وردپرس استفاده کنید و آن را یاد بگیرید بهترین روش این هست که یک میزبانی هاست و یک دامنه برای خود تهیه کنید و شروع به ساخت سایت و یادگیری وردپرس کنید . ( شما به صورت آفلاین هم می توانید بدون نیاز به خرید هاست و دامنه وردپرس را یاد بگیرید اما پیشنهاد ما این است که از همان اول به صورت آنلاین مشغول به یادگیری وردپرس شوید تا بتوانید به راحتی از همه ابزارهای موجود در وردپرس استفاده کنید ).
در مطالب بعدی آموزش وردپرس به شما یاد می دهیم که چطور وردپرس را نصب و از آن استفاده کنید .
gjd4so