دامنه چیست و چگونه ثبت می شود ؟

آخرین بروز رسانی در : 2023/12/17

زمانی که شما قصد راه اندازی یک وب سایت را برای خود دارید اولین قدم انتخاب یک نام مناسب می باشد . اسم سایت شما در واقع همان دامنه یا دامین ( به انگلیسی Domain ) می باشد . یک آدرس مجازی که فقط به شما اختصاص می یابد . خود شما و افراد مختلف به واسطه داشتن این اسم می توانند وارد وب سایت شما شوند . در این مقاله، به ساده‌ترین شکل ممکن به توضیح مفهوم دامنه می‌پردازیم .

دامنه یا دامین چیست؟

دامنه یا دامین، آدرس مجازی یک وب سایت را نشان می‌دهد . شما شروع راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی در صورتی که نیاز به یک وب سایت داشته باشید اولین موضوع پیداکردن و ثبت یک اسم برای وب سایت خود می باشد ، به این اسم دامنه ( دومین یا دامین نیز گفته می شود ) می گویند . این اسم هماننده آدرس منزل و یا کد ملی انحصاری حداقل به میزان یک سال انحصاری مخصوص خود شما می باشد و هیچ شخص دیگری امکان ثبت دقیق این نام را ندارد .

به عنوان مثال اسم دامنه آروا وردپرس برابر است با arvawp.com و یا www.arvawp.com و هیچ شخص دیگری نمی تواند تا مدت یک سال ( در صورتی که تمایل داشتید امکان تمدید آن نیز وجود دارد ) دقیقا این اسم سایت را برای خود کند .

آدرس دامنه چیست ؟

دامنه چگونه کار می کند ؟

اگر بخواهیم کمی فنی تر به این موضوع نگاه کنیم ، زمانی که شما در مرورگر خود آدرس یک وبسایت را وارد می‌کنید، سیستم DNS (سیستم نام دامنه) این آدرس را به یک آدرس IP ترجمه می‌کند که کامپیوترها برای شناسایی یکدیگر در شبکه از آن استفاده می‌کنند. به عبارت دیگر، دامنه یا دامین به شما کمک می‌کند تا به راحتی وبسایت‌ها را بشناسید و به آنها دسترسی پیدا کنید.

دامنه یا دامین یک مبحث اساسی در عملکرد سایت به‌ شمار می‌آید ، وقتی شما یک نام دامنه مانند www.example.com را در مرورگر خود وارد می‌کنید، سیستم نام دامنه (DNS) به کمک یک جدول ثبت‌نام شده، این نام دامنه را به یک آدرس IP ترجمه می‌کند. آدرس IP معین، هویت محلی یک سرور وب را مشخص می‌کند و مرورگر شما با استفاده از آن، وارد صفحه مورد نظر می‌شود. در واقع، دامنه یا دامین نقش یک راهنمای الکترونیکی را برعهده دارد که کاربران را به سمت منابع مختلفی از IP‌ها و اعداد مختلف هدایت می‌کند و این امر باعث می شود که به سادگی و به‌صورت قابل فهم، با وبسایت‌ها در ارتباط باشند و از خدمات آنها بهره‌مند شوند.

بخش های اصلی دامنه سایت

به طوری کلی دامنه یک وب سایت دو بخش اصلی دارد که عبارت است از اسم دامنه و پسوند دامنه.

پسوند نام دامنه
com Domain Name
  1.  نام دامنه : این بخش اسمی است که شما برای سایت خودتان انتخاب می کنید . شما برای انتخاب اسم سایت خود محدودیت های خاصی ندارید و تنها محدودیت هایی که وجود دارد این است که : اسم دامنه باید با حروف کوچک و بدون فاصله انتخاب شود . همچنین می توانید برای فاصله از ( ) استفاده کنید .
  2. پسوند دامنه :‌ در اینترنت پسوند های مختلفی برای ثبت دامنه وجود دارد که هر پسوند معنای خاص خود را دارد . به عنوان مثال پسوند Com مخفف commerce می باشد که معنی سایت تجاری می دهد و یا پسوند IR مخفف کشور Iran است یعنی وب سایت شما یک سایت ایرانی می باشد . سایر پسوند ها هم وجود دارد که در آینده مطلبی راجب پسوند های مختلف دامنه برای شما قرار می دهیم .

اما در مورد ثبت دامنه و خرید آن یک سری نکات مختلف وجود دارد که در ادامه مطلب به آن می پردازیم :

  • هر دامنه ای منحصر به فرد و اختصاصی می باشد . به عنوان مثال دامنه arvawp.com به نام ما ثبت شده است و شما نمی توانید آن را به ثبت برسانید اما arvawp.net ثبت نشده و شما امکان ثبت آن را دارید .
  • شما می توانید هر تعداد دامنه که دوست دارید به ثبت برسانید و هیچ محدودیتی ندارید . به عنوان مثال می توانید یک دامنه با چند پسوند مختلف به ثبت برسانید و یا چند دامنه با اسم و پسوند مختلف ثبت کنید .
  • دامنه ها به صورت سالیانه قابل ثبت می باشد . یعنی زمانی که شما یک دامنه را به ثبت می رسانید حداقل می توانید تا یک سال از آن استفاده کنید و بعد از یک سال امکان تمدید آن فراهم می باشد . برخی شرکت های فروش دامنه ، امکان ثبت دامنه بین بازه یک تا ۵ سال را نیز برای شما فراهم می کنند.
  • در صورت تمدید نکردن دامنه ، دیگران می توانند اسم دامنه شما را به نام خود به ثبت برسانند .
  • شما برای ساخت یک سایت علاوه بر یک دامنه نیاز به خرید هاست برای سایت خود دارید . ( برای اطلاعات بیشتر در این مورد ، مطلب هاست چیست را مطالعه کنید . )

دسته بندی انواع پسوند دامنه

دسته بندی انواع پسوند دامنه

به طور کلی دامنه ها به سه دسته اصلی تقسیم می شوند .

  • دامنه با پسوند های عمومی ( gTLD )
  • دامنه با پسوند های اختصاصی ( ویژه )
  • دامنه با پسوند های ملی / کشوری ( ccTLD ) .
دامنه با پسوند های عمومی ( gTLD )

این پسوند ها برای ثبت و استفاده عموم و هر نوع كاربری مجاز (قانونی) قابل استفاده می باشند. ثبت این دامنه ها از طریق شركت هایی با عنوان Registrar (ثبت کننده) كه توسط ICANN معتبر اعلام شده اند یا نمایندگی های مجاز آنها امكان پذیر می باشد. از جمله این پسوندها می توان به .com , .net , .org ,…اشاره نمود.

دامنه با پسوند های اختصاصی ( ویژه )

پسوندهایی كه افراد و سازمانهایی با مشخصات و فعالیتهای خاص بر روی آنها می توانند اقدام به ثبت دامنه نمایند یا فعالیت بر روی این پسوند ها می بایست از قوانین خاصی تابعیت بنماید. مانند: .gov , .edu , .co.ir , .org.ir كه در هنگام ثبت یا در مدت استفاده ارائه مدارك و رعایت قوانینی خاص اجباری خواهد بود.

پسوندهای ملی/كشوری (ccTLD)

علاوه بر پسوندهای عمومی و خاص ، كشورهای مختلف نیز می توانند اقدام به درخواست پسوند با كد اختصاری كشور خود، که کدی است دو حرفی (مانند ir برای ایران) نمایند. اداره این پسوندها، قوانین و نحوه تخصیص آنها در اختیار دولت ها یا مراكز معرفی شده توسط مراجع رسمی هر كشور خواهد بود. به طور مثال برای دامین های ir مرجع رسمی سازمان فیزیک نظری ایران (nic.ir) می باشد.

URL چیست و چه تفاوتی با دامنه دارد؟

احتمالاً شما در مقالات گوناگون مشاهده کرده اید که برای اشاره به آدرس یک سایت از URL استفاده می کنند . اکنون ممکن است برای شما سوال پیش آمده باشد که دامنه چه تفاوتی با URL دارد؟ بگذارید این موضوع را به شکل ساده‌ای بررسی کنیم تا اطلاعات پیچیده نشوند. دامنه یا دامین، به واقع آدرس اصلی یک وب‌سایت است و هیچ کاراکتر یا نشانه اضافی در انتهای پسوند آن قرار نمی‌گیرد. اما URL به تمام فرعی‌ها یا صفحات مشتق از یک نام دامنه اشاره دارد.

به عنوان مثال، در http://arvawp.com ، ” آروا وردپرس ” نام دامنه وب‌سایت است و بقیه صفحات آن، همچون http://arvawp.com/blog یا http://arvawp.com/contact-us دارای آدرس URL مختلف هستند. در آخرین مرحله، حائز اهمیت است که هر صفحه اینترنتی دارای یک آدرس منحصر به فرد است؛ به عبارت دیگر، صفحه اصلی یک وب‌سایت تنها دارای دامنه خود است، در حالی که صفحات دیگر آن هر یک دارای یک URL خاص هستند.

چگونه دامنه ثبت کنیم ؟

برای ثبت دامنه شما هیچ کار سختی نباید انجام بدهید . در کل برای ثبت دامنه شما باید ۴ مرحله کلی و ساده را انجام دهید که عبارت است از:

  • در سایت مربوط به خرید هاستینگ ثبت نام کنید .
  • از موجود بودن و غیر تکراری بودن دامنه خود مطمئن شوید .
  • دامنه خود را به سبد خرید خود اضافه کنید .
  • در نهایت فرایند پرداخت هزینه ثبت دامنه را انجام دهید تا دامنه به مدت یک سال برای شما ثبت شود .

بهترین شرکت ثبت دامنه

برای ثبت دامنه خود شما می توانید از هر شرکتی که ارائه دهنده خدمات ثبت دامنه و خرید هاست می باشد اقدام کنید . اما در انتخاب شرکت هاستیگ خود دقت کنید . در صورتی که آن شرکت یا سایت معتبر نباشد ممکن است شما پس از مدتی دسترسی به دامنه خود را از دست دهید ( بخصوص برای دامنه های بین المللی مثل com ) .

در صورتی که خارج از ایران هستید می توانید برای خرید دامنه خود از سایت های معتبری همچون : GoDaddy , Bluehost , HostGator , Namecheap , Hostinger برای ثبت دامنه خود استفاده کنید .

اما در صورتی که در ایران هستید به دلیل وجود برخی تحریم ها شما به طور مستقیم امکان ثبت دامنه های بین المللی بخصوص با پسوند های Com‌ را ندارید . برای همین باید از شرکت های واسط و مطمئن استفاده کنید . ما در این بخش دو شرکت ایرانی به شما معرفی می کنیم که خود تیم آروا وردپرس و اعضای آن نزدیک به ۱۰ سال است که از این دو شرکت خدمات خرید هاست و دامنه را برای مشتریان خود انجام می دهند . نت افراز  / ایران سرور

می توانید برای ثبت نام بروی بنرهای زیر کلیک کنید . فرایند نحوه ثبت دامنه بسیار راحت می باشد و به زبان فارسی توضیح داده شده است :

netafraz

چند نکته مهم برای انتخاب و ثبت دامنه

  • هم‌نامی با برند: اگر قصد دارید نام دامنه خود را انتخاب کنید، بهتر است این نام با برند کسب‌وکار یا موضوع اصلی شما هم‌نام باشد. این کار باعث تعیین هویت مشخص و قابل به یادسپاری برند شما می‌شود.
  • سادگی: سعی کنید نامی ساده و کوتاه برای دامنه‌تان انتخاب کنید؛ نام‌های طولانی و پیچیده ممکن است به خاطر سپردن و به یادسپاری آن مشکلاتی را به همراه بیاورند.
  • املای صحیح: زیرا بعد از ثبت نام دامنه امکان ویرایش آن وجود ندارد، املای نام دامنه را به دقت بررسی کنید تا هیچ اشتباهی در آینده به وجود نیاید.
  • جذاب ، ساده : اسم دامنه خود را شبیه شماره موبایل خود تصور کنید . هر چقدر ساده تر و رند تر باشد می تواند تاثیر بهتری بروی ذهن مخاطب داشته باشد .
  • اجتناب از اعداد و خط فاصله: از استفاده از اعدادی که شباهت به حروف دارند، به‌ویژه عدد 0 که شبیه به حرف o است، خودداری کنید. همچنین تا حد امکان از خط تیره یا آندرلاین استفاده نکنید.
  • انتخاب پسوند (TLD): سعی کنید از پسوندهای محبوب و رایج مانند .com استفاده کنید؛ این پسوند به‌عنوان یکی از رایج‌ترین و بهترین پسوندهای موجود شناخته می‌شود.
  • خرید پسوندهای مشابه: برای جلوگیری از سوءاستفاده احتمالی، خرید تمامی یا حداقل چند نام دامنه مشابه با نام دامنه اصلی خود را در نظر بگیرید. این کار باعث جلوگیری از استفاده سایر افراد از نام و اعتبار شما می‌شود.
  • انتخاب نکردن اسم دامنه که با دیگر پسوند به ثبت رسیده است : اسم دامنه هایی را برای ثبت انتخاب کنید که فرد دیگری که در حوزه کاری شما فعال می باشد با پسوند دیگری آن را قبلا به ثبت نرسانده باشد .

مؤسسه آیکان ICANN چیست ؟

آیکان (ICANN) که مخفف Internet Corporation for Assigned Names and Numbers می باشد ،  به معنای “مؤسسه اینترنتی نام‌ها و شماره‌های واگذار شده”، یک سازمان غیرانتفاعی در ایالات متحده آمریکا است. این سازمان به عنوان یک نهاد بین‌المللی فعالیت می‌کند و مسئولیت مدیریت واگذاری نام‌های دامنه و آدرس‌های پروتکل اینترنت را بر عهده دارد. آیکان یک شرکت مستقل است و در حوزه تحت نظارت دولتی کشور آمریکا قرار دارد. مقر اصلی این مؤسسه در ایالت کالیفرنیا واقع شده و به عنوان یک سازمان بین‌المللی، تحت نظر نظام دولتی کشور ایالات متحده امریکا فعالیت می‌کند.

در پایان مقاله دامنه چیست

ما در این مقاله سعی کرده ایم به ساده ترین حالت موجود بدون اینکه ذهن شما را درگیر مسائل فنی مختلف دامنه کنیم ، به شما بگویم دامنه چیست و چه کاربری دارید و همچنین در ادامه به شما دو شرکت ایرانی معتبری که در حوزه هاستنیگ و ثبت دامنه فعالیت می کنند نیز به شما معرفی کرده ایم . اما اگر شما تمایل دارید از شرکت یا سایت دیگری نسبت به خرید دامنه اقدام کنید ، باید به قدمت و اعتبار و پشتوانه آن سایت دقت کنید چرا که شما قرار است با اسم دامنه ای که در آن ثبت می کنید ، فعالیت خود را به صورت آنلاین انجام دهید .

5/5 - (2 امتیاز)
مهدی طیبی

مهدی طیبی مدیر وب سایت‌ آروا وردپرس ، کارشناس فناوری اطلاعات و متخصص در حوزه وردپرس ، توسعه دهنده و طراح سایت وردپرسی

نظرات کاربران