آنچه در این مطلب میخواند
مزیت رقابتی کسب و کار ؛ متشکل از مجموعه عوامل یا توانمندیهایی است که همواره شرکت را به نشان دادن عملکردی بهتر نسبت به رقبا قادر میسازد و به عبارتی دیگر منجر به متمایز شدن از دیگر رقبا میگردد. برای دیده شدن و مورد توجه قرار گرفتن باید متفاوت بود.
برای روشن شدن این مفهوم؛ با یک مثال شروع کنیم. تصور کنید که بازار کار مانند یک اقیانوس قرمز است و رقبای شما ماهیهای گوشتخوار و بزرگ این اقیانوس قرمز هستند. اگر شما همچون یک ماهی کوچک و ضعیف وارد این اقیانوس شوید؛ قطعا خوراک دیگر ماهیهای بزرگ و رقبا خواهید شد. مگر اینکه شما هم مجهز به دندانهای تیز و برنده یا ابزارهای تدافعی باشید تا با حفاظت از خود سهمتان از آبهای این اقیانوس را به دست آورید. این دندانهای تیز و برنده به منزلهی داشتن همان مزیت رقابتی در کسب و کار است.
Walter Lippman نویسنده مشهور میگوید: “وقتی همه مثل هم فکر کنند، در واقع هیچ کس فکر نمی کند!” این جمله را ما میتوانیم در حوزه کسب و کار به این شیوه تعبیر کنیم، “زمانی که مزیت رقابتی نداری از رقابت کردن پرهیز کن”.
مزایای راه اندازی کسب و کار تکراری ، با وجود مزیت رقابتی و تجاری
در صورتی که در حال راه اندازی یک کسب و کار تکراری می باشد لازم است به نکته های زیر توجه کنید :
- رقبای شما نیمی از راه را پیمودهاند و شما با تکیه بر تجارب آنها در مسیری شفاف و مشخص حرکت میکنید و آزمون و خطای کمتری سد راهتان میشود.
- با ایجاد مزیتهای رقابتی بیشتر، سریعتر از رقبا پیشی گرفته و موفق میشوید.
مثال: فرهنگ خرید اینترنتی در ایران و طی سالهای متمادی توسط فروشگاه اینترنتی دیجیکالا با صرف هزینههای بسیار نهادینه شده است. این فرهنگ سازی سبب شده تا پیمودن مسیر فروش آنلاین محصولات در ایران سادهتر از قبل شده و کسب و کارهای جدید سریعتر به نتیجه برسند.
مزیت رقابتی کسب و کار شما چیست؟
مزیت رقابتی مهمترین دلیل بقای کسب و کار شما و به عبارتی شاه کلید موفقیت در کسب و کار اینترنتی است. تا زمانی که نمیتوانید بطور واضح و مشخص به این پرسش ، که چه ارزشی به مشتریانتان عرضه میکنید تا محصول و برند شما در ذهن آنها تثبیت و ماندگار شود؟ پاسخ دهید بهتر است که به هیچ وجه اقدامی برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی خود انجام ندهید!
حوزههای کاربردی و دارای ظرفیت برای خلق مزیت رقابتی
سرعت در خدمات رسانی: یکی ارزش مهم برای مشتریان زمان و سرعت است. شما میتوانید با به کارگیری استراتژیهای کاربردی؛ این ارزش را به یک مزیت رقابتی برای خود تبدیل کنید. به طور مثال در تحویل کالا به مشتریان سریعتر از رقبایتان عمل کنید.
کاهش هزینهها: کاهش هزینه در راستای تسهیل خرید مشتری؛ یک راه مهم برای ارزش آفرینی است. با توجه به رکود فعلی بازارهای داخلی و اوضاع اقتصادی ایران؛ هزینههای خرید برای افراد از اهمیت زیادی برخوردار شده است. در کسب و کار آنلاین مشتریان به راحتی دسترسی به دیگر رقبای شما داشته و با مقایسهی قیمتها سعی در خرید محصول با کمترین قیمت خواهند داشت. با حذف واسطهها و کاهش هزینههای جاری، دست شما برای حاشیهی سود کمتر باز شده و میتوانید گوی سبقت را از رقبا بربایید.
طراحی محصول: ظاهر بسته بندی و شیکی محصول؛ یکی از مهمترین عوام تأثیر گذاری بر ذهن و روان مشتری است که منجر به ایجاد حس خوب در خرید میشود. برای ایجاد حس خوب میتوانید به نوستالژیها و سلایق بازار هدفتان تکیه کنید و متناسب با روحیات آنها اقدام به طراحی محصولاتتان نمایید.
سهولت در کاربری: استفادهی آسان و کاربری از محصول میتواند یک مزیت تجاری جذاب باشد. بطور مثال یکی از دلایل موفقیت کمپانی محبوب اپل؛ خلق سهولت کاربری در استفاده از سیستم عامل محبوب iOS بود.
گارانتی محصولات: شما میتوانید با ارائهی ضمانتنامه بلند مدت (یکساله) برای محصولاتتان در نزد مشتری اعتبار کسب کرده و ریسک او را کاهش دهید.
نوآوری و تازگی: مجموعهای کامل و جدید از نیازها را برآورده کنید که پیش از این به علت عدم وجود پیشنهادهای مشابه درک نشده بودند. (بطور مثال: پوشاک نانو)
خدمات پشتیبانی: خوش رویی و مشتری مداری؛ نقش اصلی و اساسی در فروش موفق دارد. یکی از مهمترین راههای مشتری مداری؛ ارائهی خدمات پشتیبانی شبانه روزی و پاسخگویی به نیازهای مشتری است. فراموش نکنید مشتری راضی با خود مشتری جدید میآورد.
جمع بندی و کلام آخر
همانطور که دیدید؛ خلق مزیت رقابتی پیچیدگیهای عجیب و غریبی ندارد. تنها با کمی زیرکی و تعهد به کسب و کار میتوان مزیتهای رقابتی جذاب و کاربردی برای مشتریان و گیرندگان خدمات ایجاد کرد. مطمئن باشید که موفقیت از آن شما است با رعایت این شرط که متفاوت از رقبا عمل نمایید و برای کسب و کار اینترنتی خود مزیت رقابتی ایجاد کنید. پس از همین امروز به مزیت رقابتی خود در مقایسه با رقبا بیاندیشید .
نظرات کاربران